Course Content
ECDL Creating presentations
About Lesson

Kada ste kreirali strelicu, PowerPoint će je automatski obojiti prethodno izabranom bojom. Verovatno želite da izmenite ovu boju, da bi se strelica bolje uklopila sa drugim elementima slajda, pa evo kako to možete da uradite!
Kliknite na Fill Color dugme u tulbaru za crtanje, koje izgleda kao izvrnuta kantica sa bojom. PowerPoint je već izabrao prvi set boja da bi naglasio one boje koje već koristite na slajdu. Kliknite na bilo koju od ovih boja i strelica će automatski biti prefarbana.
Ako želite da vidite koje sve boje imate na raspolaganju, kliknite na opciju More Fill Colors. Ali, ovoj funkciji ćemo pričati malo kasnije.
Poslednja opcija u Fill Color meniju je Fill Effects. Kao što vidite, postoje četiri različita tipa tih efekata. Gradient vam omogućava da izaberete jednu ili dve boje i pomešate ih na više načina. Texture opcija vam omogućava da kreirate skoro trodimenzionalni efekat, simuliranjem podloge kao što su platno, mermer ili uvijene cevčice. Opciju Pattern koristimo da bi izabranom obliku dodelili neku linijsku teksturu, dok opciju Pictures možete koristiti da ubacite sliku po izboru.
Ponekad će biti potrebno da izmenite orijentaciju predmeta koji ste kreirali, odnosno da usmerite strelicu u neki drugi pravac. Evo kako to možete da uradite! Kliknite na Draw dugme i pronađite opciju Rotate or Flip a zatim kliknite na Free Rotate. Kursor će izmeniti svoj oblik u kružnu strelicu. Postavite tu strelicu na bilo koju od tačkica, a zatim povucite mišem da bi promenili ugao pod kojim se nalazi izabrani element. On će pri tome ostati centriran na svom mestu dok se menja samo orijentacija.
Ukoliko u istom meniju kliknete na opcije za rotiranje u levu ili desnu stranu, to će za posledicu imati okretanje elementa za 90 stepeni u jednom od ova dva pravca. Ako, pak, kliknete na Flip Horizontal ili Flip Vertical opcije, element se menja u svoju sliku u ogledalu.
Ako znate tačan ugao pod kojim treba postaviti neki element, npr. 57 stepeni u pravcu kazaljke na satu, desnim tasterom miša kliknite na njega i iz menija birajte opciju FormatAutoShape. Unesite tačan ugao u Size Tab i kliknite na OK.

Join the conversation
0% Complete